Overzicht van de rijopleiding:

Fase 1 (motivatiefase/demonstratiefase)

De leerling start in Fase 1 met voertuigbeheersing. Voor veilig autorijden is een goede basis nodig en die begint met het vlot en veilig bedienen van het voertuig. Naarmate de leerling vordert in de lessen zullen de handelingen steeds soepeler gaan en de leerling de baas over de auto worden. Op het moment dat het proces is ge-automatiseerd kan de leerling zijn aandacht gaan verdelen en is diegene klaar voor de volgende fase.

 

Fase 2 (mentorfase)

De leerling zal in deze fase een structurele aanpak krijgen waarin iedere les een bepaald onderwerp van het autorijden word getraind. Het onderwerp word duidelijk uitgelegd met afbeeldingen en de handelingsanalyse, waarna het in de praktijk getraind gaat worden; van makkelijk naar moeilijk. Deze fase is fijn voor de leerling, geen wirwar aan informatie maar stap voor stap alle onderwerpen trainen met betrekking tot het veilig autorijden.

Aan het einde van deze fase is de leerling al aardig getraind in kijkgedrag, scannen, vooruitkijken en beschikt al over een goede basis in veilig autorijden met alle handelingen van dien.

 

Fase 3 (correctorfase)

In de laatste fase van de rijopleiding is het belangrijk dat de leerling zelfstandig gaat worden. In het begin van deze fase gaat de Tussentijdse Toets plaatsvinden bij het CBR. Mijn rol als instructeur veranderd naar Coach en de leerling krijgt ruimte en vrijheid om door te ontwikkelen. Het vallen en opstaan hoort bij deze fase. De leerling moet van zijn/haar fouten leren en daar beter van worden. De instructeur geeft middels coaching feedback zodat de leerling door kan groeien. In deze fase word de leerling voorbereid op de praktijk en gaat het veilig autorijden ook combineren met navigatiesysteem volgen of bijvoorbeeld het volgen van borden. Aan het eind van de fase beschikt de leerling over het gewenst rijgedrag en kan vlot, veilig en verantwoordelijk door het verkeer.

 

Het praktijkexamen B

De opleiding word afgesloten met het praktijkexamen bij het CBR. De instructeur heeft vertrouwen in het rijgedrag van de leerling en deze gaat het examen afleggen. Dit examen duurt ongeveer 30 minuten, tijdens het examen zal de examinator een totaalbeeld vormen van de leerling zijn/haar rijgedrag. Als dit beeld meer voldoende dan onvoldoende betreft, zal de leerling aan het einde van het examen een voldoende uitslag krijgen.